Kémény - építés, magasítás, kéménybélelés, tisztítás

Üdvözöljük a VS Kémény Kft. honlapján!
 

Cégünk minden, a kéményekkel kapcsolatos feladat elvégzésében készséggel áll az Ön rendelkezésére. Munkatársaink jelentős gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakemberek, akik teljes körű szolgáltatást nyújtanak a kéménytechnika terén:

  • helyszíni felmérés és szaktanácsadás
  • kémény kivitelezése, bontása, magasítása
  • kémény átépítése (szükség esetén a hozzá kapcsolódó szerkezetek átépítésével)
  • kéménybélelés (fűtési módtól függő technológiával)
  • kémény és szellőzőrendszer tisztítása (infrakamerás kéményvizsgálat, duguláselhárítás)
  • a kémény építéséhez szükséges szakhatósági papírok beszerzése
     

Igény esetén ipari alpinista technológiával dolgozunk, ezért a kémény kivitelezés szakterületéhez kapcsolódó speciális feladatokat is el tudunk látni.

Kizárólag minősített I. osztályú termékeket használunk munkánk során.

Kémény építéssel/átépítéssel/korszerűsítéssel kapcsolatos megrendelése esetén vállaljuk komplett fűtési rendszerek kiépítését illetve szerelését, időt és energiát spórolva Önnek.

A kémény kiválasztása

Biztonsági szempontok miatt elengedhetetlen, hogy megfelelő kémény kerüljön a lakásba. Általában már tervezés alatt eldől, hogy a kivitelezés során milyen változatot fognak beépíteni. Egy fűtéskorszerűsítés vagy nagyobb felújítás alkalmával szintén sort keríthet a kémény átépítésére. A pontos típus kiválasztásának szempontjából a fűtésrendszer a legfontosabb tényező. A kürtő méretének és a kémény magasságának meghatározásához ugyancsak a kazán paramétereit kell szem előtt tartani.

Az eltérő működési elvek miatt más-más kéményt kell építeni a hagyományos és a kondenzációs kazánokhoz, a kandallókhoz, illetve a cserépkályhákhoz. Ezért is kell minden esetben szakember véleményét kikérni a munka megkezdése előtt.

A helyes méretezés legalább ennyire fontos, azonban némileg bonyolultabb. Ha nem jól választotta meg a kémény átmérőjét, a fűtésrendszer hatékonysága, ezáltal pedig a pénztárcája látja majd kárát ennek. A fűtőberendezés cseréjekor is figyelni kell arra, hogy a kémény méretei illeszkedjenek az új eszköz teljesítményéhez. Persze előfordulhat, hogy a beépíteni kívánt kazánhoz képest a kémény alulméretezett. Természetesen ilyenkor is lehetőség van az átépítésre.
 

Milyen magas legyen a kémény?

Az ideális magasság megállapításához tisztában kell lenni a kémény működésének elméleti hátterével. Szerencsére egy viszonylag egyszerű elvről van szó, amelyet huzat- vagy kéményhatásnak neveznek. Ennek lényege, hogy a kéménybe jutó égéstermék melegebb, mint az azt körülvevő levegő, ami miatt nyomáskülönbség lép fel: a levegő pedig kiszorítja az égésterméket.

A kémény magasságának növelésével a huzathatás erősödik. Ha a kémény túl alacsony, nem lesz kellően erős a huzat, és az égéstermék nem távozik a kürtőn át. Az optimális magasságot mindig a tervezést végző szakember határozza meg!

Mi az a kéménybélelés?

A klasszikus, téglából és betonelemekből készült kémények élettartama drasztikusan csökkenhet, ha gázkészülékekkel használják őket. A füstgázban található savas anyagok ugyanis kikezdik a kémény anyagát, ami számos veszélyt rejt. Ezért a gázkészülék cseréjekor, illetve fűtéskorszerűsítéskor kötelező a kéménybelelés.

Kéménybélelés során Furanflex, aluékes vagy acél technológiát használunk a tüzelés módjától függően. A béléscső élettartama akár 25 év is lehet, ami a kimagasló korrózióállóságnak köszönhető. Egyes béléscsövek akár elhúzott kéményekbe is behelyezhetők.

Szeretné megtudni, hogy milyen megoldások közül választhat? Problémája akadt kéményével? Szakvéleményt kérne a kémény átépítése vagy a kéménybélelés megkezdése előtt? Szívesen választ adok minden kérdésére. Hívjon bizalommal a 06 30 982 5566-os számon!

                                                                                Varga Balázs
                                                                                  ügyvezető

Kémény | Kéménybélelés | Új kémények építése | Kéménymagasítás