Új kémények építése

Amennyiben új házat épít, vagy felújít, a fűtési rendszerétől függően bármilyen technológiájú kéményét megépítjük Önnek. Szükség esetén alpintechnikával is dolgozunk, így a kivitelezés során nincs számunkra lehetetlen.

  • Szerelt kémények építése alumíniumból vagy acélból
  • Turbós és kondenzációs kémények
  • Kandalló kémények építése
  • Téglából rakott kémények építése 

Mire való a kémény?

Adja magát a válasz, hiszen a kémény kapcsán azonnal az abból gomolygó füstre gondolunk. De a füstgázok elvezetése mellett a kémény feladata a fűtőberendezésben zajló égéshez szükséges oxigén biztosítása is. Az égéstermék távozásával átadja a helyét a friss levegőnek, amelynek oxigénjét a fűtéshez használjuk. Ezt nevezzük huzatnak, ami nélkül a fűtésre használt eszközök nem működhetnének.

Ha a huzat túl kicsi, az égéstermékek nem tudnak távozni, ami miatt csökken a fűtés hatásfoka, sőt a füstgázok akár vissza is áramolhatnak a lakásba. Ezért a kémény tervezése során a huzat biztosítása a legfontosabb cél. A huzat mértéke több tényezőtől is függ. Ezek egyrészt a légnyomás, a füstgáz és a kinti levegő közötti hőmérsékletkülönbség, illetve a kémény körüli légmozgás. Érthető módon viszonylag kis hatást gyakorolhatunk ezen tényezőkre. Viszont a kémény magasságát és belső súrlódási ellenállását mi határozhatjuk meg.

Mi alapján döntjük el, hogy milyen és mekkora legyen a kémény?

A tüzelőberendezés teljesítménye határozza meg a szükséges huzat mértékét, ez alapján számítjuk ki a kémény magasságát, valamint belső átmérőjét. Új kémény építése előtt ezért érdemes kiválasztani a fűtésre használt berendezést, hogy véletlenül se készülhessen alulméretezett kémény, amely képtelen kiszolgálni az eszközt.

Égéskor füstgáz keletkezik, amelynek viszonylag nagy a nedvességtartalma, ráadásul savas anyagokat is tartalmazhat. Különösen fontos tehát, hogy a kémény ellenálló legyen a korrózióval szemben. A modern kémények ezért inoxból, nemesacélból vagy fejlett, kifejezetten erre a célra fejlesztett anyagokból készülnek. Ezek egyaránt alkalmasak lehetnek a szilárd-, gáz- vagy olajtüzelésű kályhákhoz.

Kémények átszerelése, kéményeket bontása

 

 

 

Újépítésű házában mindenképpen szüksége lesz legalább egy kéményre, de egy nagyobb felújítás során is felmerülhet az igény a füstelvezető rendszer bővítésére. Egyaránt foglalkozunk téglából rakott kémény építésével, kandallókéményekkel, szerelt, turbós és kondenzációs kéményekkel. Amennyiben szükséges, alpintechnikával is dolgozhatunk: nincs olyan probléma a kivitelezés során, amit ne tudnánk megoldani.

Kémény | Kéménybélelés | Új kémények építése | Kéménymagasítás