Kéménymagasítás

Kéménymagasítás profiktól!
Új épületek kivitelezése esetén a szomszédos házak kéményei légörvénybe kerülhetnek, amennyiben az új épület gerincmagassága meghalad egy szabványban előírt határértéket a meglévő kéményekhez képest. Ez esetben a szakhatóság előírja a kémények magasítását, ami feltétele az új épület használatbavételi engedélyének megszerzéséhez és szükséges a meglévő kémények biztonságos üzemeltetéséhez.
Amennyiben a kéménymagasítással kapcsolatos munkák elvégzésére megkeres minket, úgy javaslatot teszünk az Önnek megfelelő technológiára az alábbiak közül:

  • Magasítások: fűtési módtól függően alumínium vagy acél szerkezetek, szükség esetén rácsos tartószerkezetekkel együtt
  • Speciális megoldások: huzatfokozó illetve elszívó ventillátoros szerkezetek.

A kémény magasításakor – amennyiben legalább 2 méterrel nő a kémény magassága – számolni kell a tartószerkezet építésével is. Ez kikerülhető, ha a kéményt rögzíthetjük egy magasabb épület oldalfalához. Amennyiben nincs lehetőség a rögzítésre, önhordó tartószerkezetet építünk, hogy biztosíthassuk a kémény stabilitását.
Szükség esetén elvégezzük a magasítással kapcsolatos kéményseprőjárdák telepítését, javítását és tetőkibúvók telepítését.
Beszerezzük a szükséges szakhatósági dokumentumokat.
Mi utalhat a kémény magasításának szükségességére?
Ha az alábbiak közül bármelyiket is észleli, érdemes arra gyanakodnia, hogy kéménye túl alacsony. Azonban mindenesetben kérje ki szakember véleményét is, hogy kizárhassanak minden egyéb eshetőséget a kéménymagasítás megkezdése előtt.

  • A túl alacsony kéményekben nem elég nagy a huzat, ezért gyorsabban rakódnak le falukon az égés során keletkező anyagok. Ez gyakori duguláshoz vezet. Ha túl sokszor kell tisztíttatnia a kéményt, valószínűleg az nem elég magas.
  • Az égés hatékonysága nem megfelelő. Főképp szilárd vagy vegyes tüzelésű fűtőberendezéseknél lehet megfigyelni. Amennyiben az égés nem megy végbe teljesen, túl alacsony lehet a kémény.
  • A kémény kivezető nyílásánál lecsapódik a füst, vagy súlyosabb esetben vissza is szivárog a lakásba? Gondok vannak a huzattal, ami kéménymagasítással orvosolható.

Tekintse meg egyéb kéményes szolgáltatásainkat is!
 

Kémény | Kéménybélelés | Új kémények építése | Kéménymagasítás