Kéménybélelés

Kéménybélelés egyedi-, gyűjtő-, központi-, és egyéb típusoknál

A hagyományos technológiával épült tégla, illetve az előre gyártott betonelemekből készített kémények nem alkalmasak hosszú távon a gázkészülékek égéstermékeinek elvezetésére. A füstgázban lévő anyagok savas kémhatása ugyanis korrodálja a kémények belső szerkezetét, jelentős állagromlást idézve elő. Egyes esetekben a kémény olyan mértékben károsodik, hogy veszélyezteti az élet- és vagyonbiztonságot.

A kéménybélelés megoldást jelent erre a problémára, megóvja a szerkezetet és ezzel garantálja a lakók biztonságát. Bélelés nélkül ugyanis a kémény tönkremehet, aminek hatására a füstgázok visszaszivároghatnak a lakótérbe. Mivel a gáz égésekor színtelen, szagtalan szénmonoxid keletkezik, ez különösen veszélyes lehet.

Sajnos még most is sokan veszítik el életüket szénmonoxid-mérgezés miatt. Pedig ez elkerülhető lenne a kéménybélelés segítségével. Szerencsére ezt a hivatalos szervek is felismerték. Amennyiben korszerűsíteni kívánja fűtési rendszerét, vagy lecserélni gázkészülékét, a kéményügyi szakhatóságok előírásai szerint kötelező a kéménybélelés (állagjavítás).

Kéménybéleléssel nemcsak biztonságos környezetet teremthet, hanem gazdaságosabbá is teheti fűtésrendszerét. A bélések jó huzatot biztosítanak, ami energiamegtakarítást jelent.

Kivitelezési technológiák kéménybélelés esetén

A megfelelő technológia kiválasztása során szem előtt kell tartani a kazán típusát. Mivel a különböző tüzelőberendezések használatakor eltérő égéstermékek keletkeznek, ezért más-más anyagokat kell használni a kéménybélelés során is. A kazán cseréjekor így nemcsak a kémény méreteit, hanem a kéménybélelést is figyelembe kell venni. Szerencsére ezek cseréje a kellő szakértelem birtokában viszonylag egyszerűen megoldható, nem kell attól tartania, hogy az új bélés elhelyezéséhez le kell bontani az egész kéményt.

Komoly szaktudásra van szükség a kéménybéleléshez, és nemcsak a kivitelezéshez, hanem a tervezéshez is. Figyelembe kell venni a fűtőberendezés teljesítményét, a tüzelőanyagot, a füstgázelvezető méreteit, az elhúzás mértékét, a kémény magasságát és átmérőjét. Fontos, hogy a kémény hő- és áramlástechnikai jellemzői a bélés elhelyezése után is optimálisak legyenek. Ezért már az első lépések során is a lehető legnagyobb körültekintéssel járunk el.

Munkánkat akár néhány óra alatt is elvégezhetjük, ezt követően Önnek évtizedekig nem lesz gondja kéményére. Nagy hangsúlyt fektetünk ügyfeleink kényelmére, ezért igyekszünk minimális zajjal dolgozni, illetve a kéménybélelés befejeztével tisztán adjuk át a munkaterületet.

Ha tégla vagy beton kéménye van, és annak kívánja jelentősen meghosszabbítani az élettartamát, vagy fűtési rendszerét korszerűsítené, úgy a következő kéménybélelési technológiákat ajánljuk Önnek:

Kéménybélelés gáztüzeléses fűtésmód esetén:

 • Furanflex technológia
  Manapság méltán a legnépszerűbb technológia a kéménybélelés terén. Lényege, hogy a plasztikus, könnyen kezelhető műgyanta béléscsövet befűzzük kéménybe, majd egy gőzfejlesztő géppel magas hőfokon kifújjuk. Ennek hatására a hőre keményedő anyag felveszi a kémény formáját és megszilárdul.
  Ez a fajta kéménybélelés bármilyen keresztmetszetű, akár elhúzott kéményekben is alkalmazható, minimális szerkezeti beavatkozással. Élettartama 25 év, gáztömörsége, korrózióállósága kiváló.
 • Alumínium technológia (aluék)
  Az alumínium béléscsövek alkalmasak bármilyen hagyományos technológiával épített kémény kibélelésére. A flexibilis csövek lehetővé teszik a kéménybélelést szabályosan elhúzott kéményeknél is. Élettartamuk 10-15 év, gáztömörségük, korrózióállóságuk megfelelő. További előnyük, hogy elhasználódás esetén könnyen cserélhetők.
  Ezen típusú kéménybélelés beépítése minimális szerkezeti beavatkozással megoldható, a technológia ára a bélelések közül a legkedvezőbb.

Kéménybélelés vegyes tüzeléses fűtésmód esetén:

 • Acél technológia
  Amennyiben szénnel, olajjal vagy fával fűt, úgy a kéménybélelés acél béléscsővel oldható meg. A technológia előnye kiváló korrózióállósága, magas, 15-20 éves élettartama. Elhasználódás esetén könnyen cserélhető.
  Ez a fajta kéménybélelés elhúzott kémények esetében is alkalmazható.

Új kémény építtetne? Ebben is tudunk segíteni!

 

A szakhatóság kötelezővé tette a kéménybélelést fűtéskorszerűsítés és gázkészülék cseréje esetén.
A téglából vagy betonelemekből készült kémények ugyanis nem ellenállóak a füstgázban található savas anyagokkal szemben, aminek következtében szerkezetük meggyengülhet, és veszélyforrássá válhatnak. Felkészült kollégáink több technológiában is járatosak.
Furanflex, acél vagy alumínium kéménybélelés kivitelezése sem okoz gondot számunkra. Munkánk során nagy hangsúlyt fektetünk a minőségi alapanyagokra, így az általunk készített bélés élettartama elérheti a 25 évet is.
 

Kémény | Kéménybélelés | Új kémények építése | Kéménymagasítás