Kémények és a hozzá kapcsolódó szerkezetek átépítése, bontása, javítása

Vállaljuk állagromlott és romos kémények átépítését és javítását, megszűnő kémények bontását, kéményfedkövek cseréjét. A teljes körű kivitelezés magában foglalja az építőanyagok beszerzését és szükség esetén az építési hulladék elszállítását is. 

Mikor válik szükségessé a kémény átépítése?

Leggyakrabban társasházak esetében szükséges átépíteni a kéményt. Főként a karbantartás és a korszerű kéménybélelés hiánya vezet az átépítéshez. Az elavult téglakémények jelentős kockázatokat rejtenek, sőt akár életveszélyesek is lehetnek. Az évek során szerkezetük jelentősen meggyengülhet, egyes esetekben az égéstermék visszajuthat a lakásba is, ami szintén veszélyt jelent az ott lakókra.

Sajnos az országban még most is rengeteg az olyan kémény, amelynek legutolsó karbantartása óta évek, sőt évtizedek teltek el. Pedig erre rendszeres időközönként szükség lenne, különösen a hagyományos, téglából rakott kémények esetében. A problémát csak súlyosbítja a tüzelőberendezések szakszerűtlen üzemeltetése. A kémény belső oldalán lecsapódó kondenzátum kikezdheti a szerkezetet, és ilyenkor már nem feltétlenül elegendő a kéménybélelés, súlyosabb esetekben az egész kéményt újra kell rakni, majd ki kell bélelni.

Új tüzelőberendezés beszerzése előtt meg kell vizsgálni, hogy a kémény képes-e kiszolgálni az eszközt. Megeshet – leginkább a régi építésű ingatlanokban –, hogy a tervezés során a szükségesnél kisebb fűtőteljesítménnyel számoltak. Az ilyen alulméretezett kéményeket szintén át kell építeni, hogy biztosíthassuk a kellő huzatot.

Esetenként szükség lehet a kéményhez kapcsolódó szerkezeti elemek felújítására vagy cseréjére. Kevesen tudják, de az előírásoknak eleget tevő kéménybélelés önmagában nem elegendő a pozitív szakhatósági véleményhez. Amennyiben a kéményfej, vagyis a kémény látható, időjárási viszontagságoknak kitett része leromlott statikai állapotban van, át kell építeni. Ez szerencsére egy viszonylag gyorsan elvégezhető munka, ami után az ingatlan nemcsak biztonságosabb, de esztétikusabb is lesz.
 

Kéménymagasításra keres profi szakembert? Ebben is tudunk segíteni!

Kémény | Kéménybélelés | Új kémények építése | Kéménymagasítás